Structura muşchilor striaţi

Musculatura are capacitatea de a transforma energia din alimente în energie fizică (mecanică), fiind astfel principalul element al mişcării. Organismul uman are în jur de 500 de muşchi scheletici, care conţin aproximativ 250 de milioane de fibre musculare striate şi reprezită 40-45% din greutatea corporală a unui adult tânăr. Pentru sportive, muşchii pot depăşi 50% din greutatea corporală.

Muşchii sunt formaţi din grupe musculare învelite de o fascie cu rol de protecţie. Fiecare grupă musculară este învelită cu un manşon conjunctiv, numit epimisium, care menţine forma muşchiului. Din epimisium pornesc septuri care învelesc fasciculele musculare, numite perimisium. Din aceste septuri conjunctive pornesc alte fascii (endomisium) care învelesc fiecare fibra musculară. Toate aceste structuri formează un schelet conjunctiv, cu rol în susţinerea şi mişcarea tesutului muscular.

Fibra musculară
Miofibrele sunt formate din filamente de actină şi miozină, care sunt unităţile de bază ale activităţii musculare. Acestea, în fascicule mai mari, împreună cu membrana şi protoplasma, formează fibra musculară. Fibrele musculare sunt de forma unor cordoane cilindrice, care formează masa musculară. Fiecare fibră musculară este acoperită în totalitate de sarcolemă, o membrană foarte subţire şi flexibilă, care ajută la menţinerea componentelor vitale ale celulei, transportarea substanţelor produse din metabolism şi pătrunderea selectivă a nutrienţilor.
Antrenamentele intense ajută la deteriorarea acestei membrane, lucru care duce la pătrunderea mai uşoară a agenţilor anabolici, precum hormonii, glucoza şi aminoacizii, stimulând hipertrofia şi cresterea în dimensiuni a masei musculare.

Unitatea motorie
Mai multe fibre musculare împreună, sub comanda unui nerv motor, formează unitatea motorie. O fibră nervoasă poate activa între 3 şi 1.000 de fibre musculare, printr-un impuls nervos. În momentul contractării unei unităţi motorii, toate fibrele musculare din acea unitate se vor contracta la maximum. De aceea, o unitate motorie se va contracta la maximum sau nu se va contracta deloc. Numărul de unităţi motorii activate depinde de forţa necesară pentru ridicarea unei greutăţi. Cu cât este nevoie de mai multă forţă, cu atât se vor activa mai multe unităţi motorii.
Antrenamentul cu greutăţi îmbunătăţeşte capacitatea de activare a unităţilor motorii, lucru care duce la creşterea forţei chiar şi înaintea creşterii masei musculare. Acesta se datorează modificărilor neurale produse în timpul antrenamentului cu greutăţi prin activarea sistemului nervos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.